Versfabriek is een bijzondere urban farm in Nijmegen die de productie van voedsel letterlijk weer terugbrengt naar de stad. Op basis van overtollige organische reststromen telen we midden in de stad verse paddenstoelen. Oesterzwammen groeien op lokale koffiedrab, shiitake en koningszwammen op houtzaagsel. Versfabriek staat voor een gezond en lokaal netwerk waar voedselproductie, het gebruik van restromen en het tegengaan van voedselverspilling samen komen. Vernieuwen en pionieren vormen belangrijke ingrediënten voor het netwerk, evenals het realiseren van korte ketens. Dat betekent dat de afstand tussen Versfabriek en de uiteenlopende afnemers klein is, want dat is pas echt circulair en duurzaam ondernemen!
Met Versfabriek verwerken we koffiedrab en koffieschillen afkomstig van Nijmeegse horeca en onderwijsinstellingen. Deze belanden veelal nog bij het restafval dat verbrand wordt. Dat is jammer want daarmee gaan waardevolle grondstoffen verloren! In de kwekerij van Versfabriek gebruiken we de koffiedrab en koffieschillen als voedingsbodem voor de oesterzwammen. In ruim 7 weken tijd groeien de oesterzwammen in speciale klimaat-gecontroleerde containers. De oesterzwammen van Versfabriek worden vers afgenomen of bewerkt tot snacks zoals zwambitterballen en zwamkroketten. Je vindt deze producten op de menukaart van lokale Nijmeegse restaurants; o.a. bij Steven, Pizzeria Desem, De Vereeniging, Bar Cali, Restaurant Vesters, Bar Bistro Bankoh, Bar Bistro Berlin en nog veel meer plekken. Ook kun je ze kopen bij winkels als Van Nature, Ekoplaza, de winkel van Grootstal en Plus Malden.