Het is 2020. Chris zit thuis en is gefrustreerd over de zorg. Ze heeft ervaren hoe ongelijkwaardig de zorg kan zijn en besluit haar eigen pad te volgen. Het is de start van haar eigen sociale banketbakkerij Bakkerij Koekkoek. De bakkerij richt zich op jongeren (16 t/m 27 jaar) met een psychiatrische kwetsbaarheid en een afstand tot de arbeidsmarkt. De jongeren leren er basisvaardigheden, zoals op tijd komen, een planning volgen en natuurlijk koekjes bakken. Maar, benadrukt Chris, ze leren er vooral mens zijn. Want de meeste jongeren weten wel hoe ze moeten omgaan met een therapeut, maar hoe ga je om met je eigen familie of met je collega’s?
Klein is groot
Chris is trots op de fijne sfeer die zij met haar team gecreëerd heeft binnen de bakkerij. Chris en haar collega’s horen het dan ook vaak terug van verwijzers, ouders en de jongeren zelf; op de werkvloer accepteren de jongeren elkaar gemakkelijk. Mensen weten haar te vinden vanwege de kleinschaligheid, die ze heel belangrijk vindt. Zo kan er goede zorg worden geleverd en daarmee producten van de juiste kwaliteit. Dat betekent in de praktijk dat er maximaal 4 jongeren tegelijk op de vloer staan met 2 begeleiders. Daarnaast wordt er wekelijks gesport bij prikkelarme sportstudio ‘Veerkracht Personal Training’. Intensieve en dure zorg dus. Hoe doet ze dat?
Volg je gevoel!
Chris volgt haar gevoel, ook als niet iedereen het met haar eens is. ‘Soms moet ik het bestuur even geruststellen,’ vertelt ze lachend. Haar belangrijkste drijfveer is het leveren van goede zorg. Onlangs werd besloten om een extra dag open te gaan om zo meer jongeren een plek te kunnen geven. Hoewel ze aan de start van dit avontuur geen ervaring had met ondernemen, zie je daar nu niets meer van. Met financiering vanuit de Rabo Foundation en een recente verhuizing lijkt Bakkerij Koekkoek volwassen te worden. In de Marikenstraat zijn ze tevens een stuk zichtbaarder en is de klantenstroom flink toegenomen.
Gelijkwaardigheid
Het team van Bakkerij Koekkoek bestaat volledig uit ervaringsdeskundigen, die als geen ander weten hoe belangrijk een gelijkwaardige relatie is. ‘De zorg kan echt anders. De houding van een therapeut mag er een zijn van mens tot mens,’ vertelt Chris. Tijdens de dagbesteding wordt vooral geleerd hoe je mens bent, waarbij je leert in de relatie met je therapeut. Die gelijkwaardigheid zie je binnen Bakkerij Koekkoek onder andere terug in de regel dat de jongeren het team ook mogen aanspreken op dingen die ze tegenkomen in het werk.
Maak sociaal ondernemen makkelijker
Zeker als startende sociaal ondernemer kun je wel wat hulp gebruiken. Daarin ziet Chris dat er nog verbetering mogelijk is binnen gemeentes en de overheid. ‘Wij pasten als sociale onderneming in geen enkel hokje en dat moest wel om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen en subsidies,’ vertelt Chris. In haar beginjaren was het echt uitzoeken, met soms best wat frustratie tot gevolg. Het is belangrijk dat er binnen gemeentes meer bekendheid komt over sociaal ondernemen, vindt Chris. Gelukkig wordt daar inmiddels ook hard aan gewerkt. Sociale ondernemingen zijn hard nodig, zeker nu er flink bezuinigd wordt in de zorg. Het moet makkelijker worden gemaakt. Chris: ‘Als sociaal ondernemer ben je toch vooral begonnen om met je handen in de klei het verschil te maken. Dan is het fijn om bijvoorbeeld hulp te krijgen bij zoiets als administratie.’
Een boek voor starters
Het doel van Bakkerij Koekkoek is om jongeren uit te laten stromen naar een baan, een opleiding of therapie. Met veel van de jongeren blijven Chris en haar collega’s contact houden, waardoor ze goed zicht houden op de impact die ze maken. En die impact wordt niet alleen gemaakt binnen de bakkerij. Volgend jaar verschijnt namelijk Chris’ eerste boek. Een boek speciaal voor hulpverleners die een sociale onderneming willen beginnen. Zo wordt beginnen met ondernemen in elk geval alvast een stukje makkelijker voor toekomstige sociale ondernemers.
Samenwerken voor meer impact
Tot slot maakt Bakkerij Koekkoek ook impact op andere gebieden dan de jeugdzorg. Zo wordt er samengewerkt met VoedselHub Nijmegen om voedselverspilling tegen te gaan, staat het uitgestelde kopje koffie* op het menu en leren de jongeren in de bakkerij ook zorg te dragen voor hun omgeving. Chris: ‘Wij staan altijd open voor samenwerkingen.’ Op dit moment is ze specifiek op zoek naar andere initiatieven die ook met jongeren werken om samen leuke dingen te ondernemen en elkaar te ontmoeten. Ben of ken jij zo’n initiatief laat dan van je horen door te mailen naar info@bakkerijkoekkoek.nl. En kom vooral eens langs in de bakkerij om zelf te ervaren hoe Chris met haar team jongeren inspireert.
*Het uitgestelde kopje koffie is een systeem waarbij iemand van tevoren een kopje koffie betaald voor iemand die later langskomt en dit niet kan betalen.
Dit interview is geschreven door Christi Knoef. Benieuwd naar meer verhalen? Klik dan hier.